Një udhëzues mjedisor për operatorët e mjeteve ujore


©Shoqata personale e industrisë së mjeteve ujore

Të gjithë operatorët e PWC dhe skafistët marrin pjesë në ekosistem, një sistem i krijuar nga ndërveprimi i një komuniteti organizmash me mjedisin e tyre. Ne nuk jemi të ndarë nga natyra, por një pjesë e saj. Si varkëtarë, ne nuk mund të injorojmë efektin që kemi në mjedis. Ujërat që ne gëzojmë mund të ndikohen nga veprimet tona. Çdo varkëtar ka përgjegjësinë të mësojë dhe të përdorë praktika të sigurta ekologjikisht të lundrimit me varkë që do të mbrojnë ujërat për të ardhmen.

Si kalorës i mjeteve ujore, ju konsideroheni një varkëtar. Mjetet ujore përcaktohen si varka në bord nga Roja Bregdetare e SHBA-së dhe kërkohet të ndjekin të gjitha rregullat e lundrimit me varkë.

Shoqata Personale e Industrisë së Ujit (PWIA) ju inkurajon të miratoni udhëzimet e thjeshta të mëposhtme për të ruajtur burimet tona natyrore.

Kujdes dhe tregoni kujdes duke ndjekur këto rregulla të përgjithshme.

 

Ndotja

Mbushni me karburant në tokë për të reduktuar çdo mundësi për të derdhur naftë ose gaz në ujë.

Mbushni rezervuarin me kujdes. Mos e mbimbushni rezervuarin. Nëse ndodh derdhje, kapni çdo derdhje aksidentale me një jastëk absorbues. Hidhni jastëkun siç duhet.

Kontrolloni dhe pastroni motorin tuaj larg nga vijat bregdetare. Uji dhe karburanti nuk përzihen dhe mund të dëmtojnë mikroorganizmat delikate të ujit, si dhe kafshët që ushqehen me to, duke shqetësuar potencialisht të gjithë zinxhirin ushqimor.

 

Turbullira

Në ujërat e cekëta, varkat mund të nxisin fundin dhe sedimentet e varura, të cilat kufizojnë depërtimin e dritës dhe varfërojnë oksigjenin. Kjo mund të ndikojë në ushqimin e peshqve dhe shpendëve. Për të shmangur këtë efekt, hipni në kanalet kryesore dhe kufizoni kalimin në ujë të cekët.

Kur është e nevojshme të hipni në ujë të cekët, mbajeni anijen me një shpejtësi boshe. Në zonat bregdetare kini kujdes për baticën e ulët; ujërat mund të jenë dukshëm më të cekëta në këto kohë, duke zbuluar shtretërit e barit të detit dhe bimësi të tjera delikate.

 

Bimësia

Bimësia si barishtet e detit janë çerdhe delikate ku e kanë origjinën shumë nga peshqit në ujërat tona.

Barërat e këqija, barërat dhe bimët e tjera nuk janë të mira për anijen tuaj. Gëlltitja e tyre në anijen tuaj mund të shkaktojë probleme me motorin ose pompën dhe të ulë performancën. Qendro larg!

Kur është e mundur, përdorni një distancë të drejtë nga bregu, sepse kafshët e egra priren të banojnë në bimësinë përgjatë skajit të bregut. Mënyra më e mirë për të shmangur shqetësimin e ekosistemit lokal është të qëndroni në kanalet e shënuara dhe në zonat më të thella të një liqeni ose lumi kur është e mundur.

 

Zhurma

Kini parasysh se zhurma dhe lëvizjet e të gjitha varkave mund të shqetësojnë popullatat e shpendëve. Qëndroni larg nga zonat e vendosura të foleve të shpendëve.

Shumë zogj shtegtarë janë lehtësisht të stresuar dhe janë veçanërisht të prekshëm gjatë periudhave të tyre të migrimit. Zogjtë zakonisht fluturojnë larg zhurmave shqetësuese dhe çdo shpenzim i panevojshëm i energjisë mund të dëmtojë një zog që ushqehet ose pushon.

Rookerët e shpendëve janë veçanërisht të prekshëm ndaj zhurmës nga varkat. Zogjtë folezues mund të fluturojnë nga foleja, duke ekspozuar vezët e pambrojtura dhe të dalin nga vapa e diellit ose grabitqarët.

 

Ngacmimi

Mos e ndiqni kafshët e egra ose mos e ndërprisni ushqimin, folezimin ose pushimin e kafshëve të egra - është e paligjshme dhe mund të stresojë pa arsye kafshët e egra. Ngacmimi përkufizohet si çdo veprim që mund të bëjë që një kafshë të devijojë nga sjellja e saj normale.

Gjitarët si vidrat e detit, luanët e detit, manatet dhe balenat mund të lëndohen nga goditjet e drejtpërdrejta nga varkat që udhëtojnë me shpejtësi të lartë. Udhëtoni me shpejtësi të kontrolluar në mënyrë që të shihni çdo kafshë përpara jush. Shmangni zonat me popullsi të lartë të kafshëve. Nëse goditni një kafshë, raportoni atë në komisionin tuaj lokal të kafshëve të egra pasi mund të ketë një shans për t'i shpëtuar jetën.

Erozioni

Zgjimet e tepërta të varkave mund të kontribuojnë në erozionin e vijës bregdetare, veçanërisht në përrenjtë dhe hyrjet e ngushta.

Erozioni është një shqetësim për të gjitha brigjet, duke përfshirë lumenjtë, liqenet dhe oqeanet. Shkatërrimi i ngadalshëm i vijave bregdetare ndikon në habitatet e bimëve dhe kafshëve. Kur jeni afër bregut, shmangni shpejtësitë e larta pasi ato krijojnë zgjime - sigurohuni që të vëzhgoni zonat e postuara pa zgjim!

 

Speciet ekzotike


Lani varkën tuaj pasi ta përdorni për të parandaluar përhapjen e bimëve ekzotike në liqene dhe lumenj të tjerë. Ekzotikët janë bimë dhe kafshë që nuk janë vendase në një zonë të caktuar. Ekzotikët nuk kanë armiq natyrorë dhe përhapen lehtësisht, duke pushtuar një zonë duke përjashtuar speciet vendase, duke ulur kështu diversitetin e rëndësishëm të bimëve dhe kafshëve.

Docking / Plazhi

Gjatë ankorimit ose plazhit, kërkoni prova të breshkave, zogjve, aligatorëve, manateve dhe kafshëve të tjera përgjatë bregut.

Shmangni ankorimin ose plazhin ku ndodhen bimë të tilla si barërat e këqija, barërat dhe mangroves. Këto bimë janë thelbësore për ekosistemin, sepse ato kontrollojnë erozionin dhe sigurojnë një çerdhe për kafshët e vogla jetike për zinxhirin ushqimor, si krustacet, molusqet dhe peshqit e vegjël.

 

Llojet e rrezikuara

Shumë lloje të bimëve dhe kafshëve kërcënohen me zhdukje për shkak të humbjes së habitatit. Akti i Llojeve të Rrezikuara i 1973 u krijua për të mbrojtur këto kafshë. Është e paligjshme tregtia, vrasja, gjuetia, grumbullimi, ngacmimi, dëmtimi, ndjekja, gjuajtja, kapja, plagosja ose kapja e specieve të përcaktuara si të rrezikuara ose në rrezik zhdukjeje, të tilla si specie të kërcënuara, të rralla dhe shqetësuese. Shërbimi i Peshqve dhe Kafshëve të Egra në SHBA është përgjegjës për renditjen e qindra specieve në rënie.

Jini të vetëdijshëm për speciet e rrezikuara që gjenden në zonën tuaj të kalërimit, ku një strehë e sigurt i mbron nga zhvillimi njerëzor dhe atyre u lejohet të mbijetojnë dhe të lulëzojnë.

Këtu janë vetëm disa kafshë të rrezikuara që mund të hasni gjatë kalërimit: pelikani i murrmë, manatë, vidra e detit jugor, druri, lejleku, aligatori amerikan dhe balenat.

 

Habitate të veçanta

Komuniteti Mangrove

Mangroves janë një lloj i veçantë pemësh që janë përshtatur për të jetuar në ose pranë ujërave të kripura. Ka katër lloje pemësh, dy prej të cilave kërcënohen me zhdukje. Shumë zogj në breg, si pelikani dhe lugët e trëndafilit, bëjnë folenë në pyjet dhe ishujt e mangrove. Mangroves strehojnë jetën e tjera detare, kontrollojnë erozionin dhe filtrojnë rrjedhjet. Ata gjithashtu ndërtojnë vijën bregdetare dhe shërbejnë si një tampon që mbron tokën nga stuhitë dhe erërat.

Mos veproni në kanale të pashënjuara të mangrove - duke vepruar kështu shqetëson rizoforët, zogjtë dhe kafshët e tjera që banojnë në këto zona.

Koral


Korali është një organizëm i gjallë që ofron një strehë të sigurt për qindra krijesa detare. Kjo specie e fortë por e brishtë është e ndjeshme ndaj efekteve të ndërhyrjes njerëzore. Nëse jeni duke hipur pranë koraleve, mos përdorni spirancë dhe kini kujdes kur zhyteni për të shmangur kontaktin me këto organizma delikate.

Jeta e bimëve detare

Pyjet e leshterikëve

Pyjet e leshterikëve mbështesin një komunitet të harlisur nënujor të mbushur me peshq, jovertebrorë, iriq deti dhe lundërza deti. E gjetur afër bregut, tenda e leshterikëve mbulon sipërfaqen e ujit dhe shtrihet poshtë (nganjëherë mijëra këmbë) deri në fund të dyshemesë së oqeanit. Në muajt e ngrohtë, ky alga deti mund të rritet sa një këmbë në ditë.

Barërat e detit

Barishtet e detit janë terrene për fidanishte që zakonisht gjenden në ujërat e mbrojtura të quajtura grykëderdhje ku takohen uji i ëmbël dhe uji i kripur. Shumica e peshqve në botë kanë fillimet e tyre në grykëderdhjet dhe habitatin e tyre të lidhur me barin detar. Barërat e detit janë shumë delikate dhe shkatërrimi i tyre mund të çojë në degradimin e të gjithë ciklit detar.

Si një operator përgjegjës anijesh, qëndroni larg nga të dyja këto zona të ndjeshme mjedisore.

Ju mund të bëni një ndryshim

Ne të gjithë kemi një detyrë ndaj brezit të ardhshëm të mbrojmë burimet tona të pasura natyrore.

Merrni një moment për të mësuar se cilat janë shqetësimet mjedisore në zonën tuaj të kalërimit.

Nëse jeni të interesuar të vëzhgoni kafshët e egra gjatë kalërimit, mbani një shpejtësi boshe për të reduktuar zgjimin, zhurmën dhe turbullirën (duke nxitur pjesën e poshtme).

Njihni zonën tuaj të kalërimit për sigurinë e mjedisit, për mbrojtjen tuaj dhe për anijen tuaj.

Duke punuar së bashku

Shoqata Personale e Industrisë së Ujit është një organizatë tregtare e dedikuar për promovimin e kalërimit të sigurt dhe të përgjegjshëm; kjo përfshin ndjekjen e rregullave të sigurta të lundrimit me varkë dhe veprimin për të mbrojtur mjedisin nga dëmtimi për shkak të pakujdesisë së kalorësve.

Shoqata Personale e Industrisë së Ujit ofron këtë informacion për të informuar kalorësit se si të ngasin në harmoni me mjedisin. Referojuni pwia.org për më shumë informacion.

Mësoni më shumë rreth angazhimit të BRP ndaj Përgjegjësisë Sociale.